SVE ŠTO VAS JE ZANIMALO: 12 odgovora na pitanja o ishrani i treninzima

Da li je moguće ishranom rešiti problem sa bolom u zglobovima?

Povrede mogu nastati na raznim mestima i na razne načine, kao što su trening, posao, rekreacija itd. Treba da nađete uzrok vašeg bola u zglobovima. Da biste to osetili i predupredili, morate voditi računa o tome da vaša ishrana sadrži dovoljno minerala, vitamina, kolagena i da provodite dovoljno vremena na suncu. Samom ishranom nažalost ne možete ni sprečiti, ni izlečiti povredu na zglobovima.

Da li smeta ako ubacim u poslednji obrok – masti. Na primer, 10-12 g masti i 20-30 g proteina? Mogu li se tako hraniti ili da za večeru konzumiram samo proteine? 

Nije nedopušteno, ali u zavisnosti od toga šta ste jeli tokom dana.

Na primer, ako ste tokom dana jeli ozbiljnu količinu ugljenih hidrata, onda vam ne bih savetovao masnu večeru. Međutim, ako tokom dana niste konzumirali ugljene hidrate, sasvim je u redu kombinacija koju ste i sami pomenuli. 

Pijem protein koji sadrži 50g proteina na 500ml, pa me zanima tvoje mišljenje?

Moraš imati u vidu da je, kada su u pitanju proteinski dodaci, važniji kvalitet od kvantiteta. Osim toga, velika je razlika između proteinskog proizvoda koji sadrži industrijski šećer ili ga ne sadrži. Bitno je znati da li su ukus, boja ili poreklo belančevine prirodni ili veštački, da li ima GMO istoriju nastanka, da li sadrži teške metale, herbicide, pesticide itd.

Ja lično nabavljam za svoju upotrebu 90% vej protein koji se koristi u prehrambenoj industriji, za proizvodnju raznih proizvoda, poput raznih sireva. Ovaj protein sadrži 90% proteina, a u onih 10% su minerali, vitamini i nešto malo laktoze koje nisu mogli da isfilterišu.

Moja topla preporuka je ovaj protein, samo morate imati na umu da nema one slatkaste i lepe ukuse na kakve ste do sada navikli. 

Koje namirnice su dobre za kosti i zglobove?

Petar Čelik je u jednom interviju to lepo opisivao, a ja ću eto ponoviti njegove reči, jer se u potpunosti slažem sa svime što on priča kada su treninzi i ishrana u pitanju.

“Za kosti je dobar susam, a za tetive i vezivno tkivo kalogen u obliku želatina koji se dobija iskuvavanjem svinjskih nogica. Neki koriste i goveđi želatin u prahu ili u obliku listića.”

Tvoje mišljenje o kikirikiju, bademima i ostalim orašastim plodovima?

Kikiriki je proizvod koji nema neku veliku sadržinsku vrednost, a dosta je kaloričan. Osim toga kikiriki sadrži u sebi estrogen, pa ne preporučujem muškarcima da ga konzumiraju u čestim i velikim količinama.

Bademi su super, kao i orasi i lešnici.

Orašasti plodovi

Čuo sam da belo meso nije dobro zbog estrogena, pa me zanima da li je meso od domaćeg petla bolje?

Svako meso koje je dobijeno od životinje ženskog pola sadrži u sebi estrogen, tako da jeste ne uporedivo bolje petlovo meso, ali je malo žilavije za jesti. Svejedno se isplati.

Da li biljni proteini podjednako utiču na izgradnju mišića, kao i ostali izvori proteina?

To da li biljni proteini mogu dovoljno efikasno graditi mišiće kao i oni životinjskog porekla, zavisi od stanja vaše jetre i zato je to veoma individualno.

Šta misliš o voću, koje količine voća dnevno su normalne? Da li je istina ono što kažu da se fruktoza lako pretvara u masno tkivo?

Ja sam za korišćenje voća, jer bez obzira na sadržaj šećera, voće nije nešto mnogo kalorična hrana. Jedan gram ugljenih hidrata ima isto toliko kalorija kao jedan gram belančevina. Sad to što napadaju fruktozu je relativno, jer ona fruktoza u prahu, koju možemo kupiti u apoteci, mnogo više goji i nezdravija je nego ona u svežem voću. Osim toga voće nije samo šećer, već sadrži čistu vodu, kvalitetne minerale, vitamine, zdrave ugljene hidrate, kiseline, zaštitne materije, enzime, biljna vlakna itd. tako da je svako svođenje voća samo na fruktozu – netačno.

Da li je ajvar zdrav?

Zdrav je, ali nam ne služi kao glavni obrok. On otvara apetit, ali ne služi da se njime najedamo, već da uz njegovu ulogu začina, možemo pojesti, recimo više jaja ili mesa što je bitno za dobijanje na masi (onaj ko radi na tome). Znači, ajvar nam služi da nam otvori apetit, zato je on dodatak jelima, a ne jelo kao takvo.

Ajvar otvara apetit
Ajvar otvara apetit

Da li je 1/1kg grama proteina dovoljno dnevno uneti za povećanje mišićne mase?

To je premalo. Trebalo bi bar 1,5 grama po kilogramu telesne mase, kako bi počelo da radi svoj posao.

Da li jesti proteine i voće zajedno u istom obroku?

U istom obroku se ne jedu zajedno proteini i voće, odnosno proteini i ugljeni hidrati, jer se u isto vreme i ne vare.

Kako da izračunam BMI?

Broj kilograma delite sa visinom u metrima na kvadrat.

Tako bi za osobu koja ima 62 kg i visoka je 1,69m računica bila sledeća:

62:(1,69×1,69)=62:2,85=21,75