VI PITATE, TRENER ODGOVARA: Stručni odgovori na najzanimljivija pitanja o treningu i ishrani

Da li je dovoljna kalijumova so za dovoljno kalijuma u organizmu?

Kalijumova so je dovoljna za rešavanje problema deficita kalijuma. Radi se o kalijum hloridu, bilo u prahu ili u tabletama.

Osnovna suplementacija po tvom mišljenju za naprednog rekreativca?

Protein, aminokiseline, mineralne tablete, kreatin i B vitamini.

Kako da se rešim celulita na duže staze?

Da bi ste se rešili celulita, morate na telu imati mali procenat masti (sala), morate biti fizički aktivni, a iz ishrane morate izbaciti so i industrijski kkonzumni šećer.

Kako da nam koža bude što “tanja”?

Da bi nam koža bila tanja, ne smemo soliti hranu ni u kojem slučaju i to je tako stalno, ne samo u fazi definicije. Ne smemo konzumirati sve što sadrži belo brašno, konzumni šećer i ne smeju se u istom obroku mešati različite namirnice. Znači, ako jedete meso, nema onda krompira i hleba, a pogotovo nema kolača, voćnih sokova, keksova, grickalica… Kad jedete jaja, onda jedete samo jaja. Isto je sa sirom i ribom… Voće ne jedete posle obroka, jer voće treba da bude obrok sam za sebe.

Šta misliš o pine pollen?

Kažu da ima prirodni testosteron. Ne postoji biljka, koja sadrži prirodni testosteron, jer testosteron ne proizvode biljke. One mogu samo podstaći veću proizvodnju telesnog testosterona. Ljudi zato koriste Tribulus Terestis.

Da li možete preporučiti nekog proizvođača u apotekama za kalijum?

EKO FARM, dodatak ishrani EKO – K, 24 tablete po 1g svaka, jer su se te bablete pokazale ustaljenog kvaliteta, a imaju pristupačne cene.

Da li unositi hidrate (visoki glikemijski indeks) posle treninga snage iako je za sad cilj treninga, mršavljenje?

Posle treninga treba unositi ugljene hidrate, ali je uslov da ste pre treninga jeli namirnice bogate belančevinama. Sad… koliki indeks treba da imaju ti ugljeni hidrati, to zavisi od toga koliko sala imate ili nemate. Ko je suv, može biti slobodniji u izboru ugljenih hidrata, a oni masniji moraju koristiti one namirnice sa nižim ugljenohidratnim indeksom.

Šta misliš o uzimanju goveđeg želatina, navodno je dobar za mišiće, tetive itd?

Da i to se između ostalog koristi. Može da bude korisno ako neko mnogo trenira, mada Petar čelik preporučuje kuvane svinjske nogice, jer iz iskustva kaže da mu najbolje pomaže.

Mišljenje o propadanjima kao vežbi?

Propadanja su jedna vrlo kvalitetna vežba za grudi, ali odlično deluju i za triceps. I nije potrebno vešati nikakvu težinu, već se truditi da tu vežbu izvodimo na najpravilniji način, što je uslov da efekat bude dobar.

Treniram godinu dana (radim na mišićnoj masi), a rezultati su slabi. Treninzi su mi snažni, ali ne i redovni baš… Šta da radim?

Redovnost u treningu je uslov za napredovanje. Pored redovnosti, morate biti dosledni u primeni pravilnog načina ishrane i da pravilno i dovoljno se odmarate, i da imate kvalitetan san. Tek tada kad su spojena ta tri faktora, može se očekivati zadovoljavajuće napredovanje.

Koje rep range su najbolje za masu (10-8-6-6) ili 14-13-12-12?

Broj ponavljanja nije isti za velike i male mišiće. Za noge idu ponavljanja u rasponu 6-15 ( za zadnju ložu je čak i drugačija brzina izvođenja), a za manje mišićne grupe se broj ponavljanja povećava od 10 do 16.

Da li osobe koje imaju problema sa bubrezima (npr. ciste na bubrezima) smeju da koriste neke od suplemenata?

U takvim situacijama ne biste smeli koristiti belančevine preko 1,5g po kg telesne mase. Takođe ne smete da koristite i kreatin.