ISHRANA: Šest stvari koje ne bi trebalo držati u frižideru

Često nam se čini da će svaka stvar stavljena u frižider zadržati svoju svežinu duže. U međuvremenu, mnogi proizvodi i namirnice u njemu gube ukus, pa čak i trule.

Saznajte o kojim proizvodima je reč!

Limun i drugo egzotično voće

Dinje, banane, ananas, kivi i limun su egzotično voće koje voli visoke temperature. Zbog toga im frižider jednostavno ne služi – gube ukus i aromu. Možemo ih staviti u frižider samo nakon što ih narežemo ili kada kupimo veoma zrelo voće, npr. dinju. Ako ga ne pojedete odmah, isplati se da ga stavite na nižu temperaturu.

Paradajz

Frižider lišava paradajz ukusa i sočnosti. Niske temperature dovode do raspada šećera, kiselina i mirisa, što utiče na njihov kvalitet. Najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne na direktnom suncu.

Krastavci

Za krastavce bi temperatura trebalo biti veća od 7° C. Ako ih stavite u frižider, oni će požuteti i omekšati mnogo brže.

Krompir

Iako vas fioke u frižideru mogu podstaći da sipate krompir u njih, to definitivno ne biste smeli. Zašto? Hladnoća u frižideru pretvara skrob u šećer, što kvari ukus i boju krompira. Najbolja za njih je temperatura oko 10° C, kao i tamna i suva mesta. Ako želite da imate krompir kod kuće, ostava će vam dobro doći.

Luk

Luk, poput krompira, često ide u prikladne fioke za frižider. Nije potrebno. Ono što luk zaista voli je cirkulacija vazduha, zato ga uvek izvadite iz plastične mreže. Pored toga, luk se oseća loše u društvu krompira, koji ubrzava proces razgradnje.

Začini i umaci na bazi sirćeta

Baš kao što sirće ne treba čuvati u frižideru, tako i sos koji je napravljen na njegovoj bazi. Ako ih stavite u frižider, oni se mogu zgustiti i postati oštriji.