ISHRANA: Evo zbog čega treba da jedete masline

Masline su jedna od onih namirnica koju jedni obožavaju, a druge mrze. Ipak, bilo bi poželjno da svi povremeno jedu masline, jer su one neverovatno zdrave i jer sadrže mnogo korisnih stvari koje pomažu vašem telu, imunom sistemu i metabolizmu.

Prepune su Vitaminom E i sadrže jake antioksidante, što dovodi to toga da one čiste vaše telo od toksina i tako omogućavaju da budete zdraviji i jači. Sve češće naučne studije dokazuju da su masline odlične u sprečavanju raka i kardiovaskularnih bolesti, pa ih doktori čestp preporučuju.

One se najčešće koriste kao dodatak salatama i određenim jelima, i jedna maslina obično teži  od 3- 5 grama. Koliko su masline zdrave i korisne pokazuje i činjenica da se u količini od 100g nalazi:

115 kalorija
0.8g proteina
6.3g ugljenih hidrata
0g šećera
3.2g korisnih vlakana
10.7g masti

Dakle, masline nemaju mnogo proteina, ali sadrže dosta kalorija i omoguaćvaju da se vaše telo nahrani i napuni energijom. Zbog toga su masline odlična hrana za osobe koje treniraju i koje se bave napornim poslovima.

Pored vitamina E u maslinama se nalaze i gvožđe, bakar, kalcijum i natrijum, pa su zato odlične za osobe koje imaju problem sa manjkom elektrolita. Studije su takođe pokazale da masline pozitivno utiču i na metablizam, da poboljšavaju srčani rad i da pozitivno utiču na kvalitet kostiju.

Foto: Healthline