INTERVJU: Tijana Karanović – Trening mi pomaže da održim um bistrim i da se oslobodim nagomilnog stresa

Klijentkinja trenera Markovića, Tijana Karanović, pre godinu dana došla je sa problemom diskus hernije koji je rešen nakon nekoliko meseci treninga. U međuvremenu, Tijana je ostala u drugom stanju i nastavila sa treninzima uz savete lekara i stručnost trenera. Na sve to, bonus ostvareni cilj je i manjak kilograma, i kako ona kaže sjajan osećaj nakon treninga. Koliko dobro i mentalno treninzi utiču na ovu sjajnu, mladu buduću mamu pročitajte u nastavku teksta. 

 

Koji je bio razlog za ideju o angažovanju personalnog trenera? 

Tokom svog srednjoškolskog i fakultetskog života sam uglavnom flertovala sa fizičkom aktivnošću, odnosno krenula bih da treniram, pa prestala i tako u krug i u nedogled. Prvo zaposlenje je donelo velike promene u moje dotadašnje navike, jer se dešavalo da provedem i po 10-ak sati u sedećem položaju. To je počelo da ostavlja trag, kako u posturi, tako i u kilogramima koji su se nagomilavali. Sad već davne, 2017. godine sam donela odluku da je vreme da se ozbiljno pozabavim sa navedenim problemima i počela aktivno da treniram u lokalnoj teretani u okviru grupe. Treninzi su bili raznoliki, izazovni i veliko zadovoljstvo sam osećala kada bih videla koliko se bolje osećam i koliko sam fizički spremnija. Međutim, sedeći posao i par godina treninga u okviru grupe su doprineli razvoju diskus hernije, na koju prvobitno nisam obraćala veliku pažnju, jer se obično javljala kao kratkoročna ukočenost, nakon koje bih se vraćala svojim redovnim aktivnostima. Kako se ta ukočenost intenzivirala i pogoršavala mi kvalitet života, shvatila sam da moram da promenim način treniranja i ozbiljnije se pozabavim stanjem svoje kičme. U potrazi za trenerom koji ima iskustva u radu sa klijentima koji imaju diskus herniju sam naišla na Strahinju i tad je krenulo naše putovanje.

Koliko već dugo trenirate sa Strahinjom? 

Sa Strahinjom treniram od januara 2023. godine, dakle skoro nekih godinu dana.

 

Fizička aktivnost nam je svima neophodna radi dobrog zdravlja. Trening kao takav, preporučili biste prvenstveno zbog fizičkog ili jednako i zbog psihičkog zdravlja? 

Trening definitivno ima dvostruki benefit, kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje. I ovo je nešto što pored brojnih naučnih istraživanja, mogu sigurno da potvrde i ljudi koji su svima nama u bliskom okruženju, a fizički su aktivni.

 

Koje promene je trening napravio kod Vas u psihičkom smislu? 

Tokom godina treniranja, shvatila sam da mi trening pre svega pomaže da održim um bistrim i da se oslobodim nagomilane tenzije i stresa. Puno puta se desilo da na trening dodjem nervozna, ili čak sa glavoboljom, a izađem kao nova osoba.

 

U međuvremenu ste ostali u drugom stanju, ali ipak nastavili da vežbate? 

Smatram da kad neko jednom spozna sve benefite treninga, nastoji da ih zadrži u svim razdobljima svog života, pa i za vreme trudnoće.

Koliko je trening počeo da se razlikuje od momenta kada ste ostali u drugom stanju? 

Poprilično smo promenili način vežbanja od momenta kad sam saznala da sam u drugom stanju. Pre svega zbog saveta doktora, koji su bili usmereni ka laganijim vežbama, čak pilatesu ili jogi za trudnice, a onda i zbog nedostataka energije koji me je pratio u prvom trimestru. Tako smo eliminisali sve vrste eksplozivnih pokreta, skokove, razne vrste trbušnjaka, a fokus stavili na održanje stabilnosti cora i očuvanje leđnih mišića kako mi se ne bi aktivirao problem diskus hernije. Često se našalim ovih dana kako je Strahinja mučitelj, pošto mislim da za ceo život nisam uradila veći broj izdržaja, nego tokom prethodna tri meseca.

Kakvi su bili saveti doktora za treninge tokom trudnoće? 

Primetila sam da kod nas i dalje dosta doktora ne preporučuje nastavak treniranja u trudnoći, već šetnje ili možda neke vežbe istezanja, što je opet povezano sa činjenicom da neadekvatno vežbanje u drugom stanju može da bude rizično u određenim slučajevima kako za majku, tako i za bebu. Ipak, kad je u pitanju zdrava trudnoća, pravilno izvođenje vežbi, pod stručnim nadzorom, može samo da doprinese lakšem podnošenju trudnoće, a posledično i lakšem porođaju.

 

Da li ćete dolaziti na treninge do kraja trudnoće ili nameravate uskoro na pauzu? 

Namera mi je da nastavim sa treninzima dok god mi to bude prijalo, a doktor bude dozvoljavao. Za sad sam i dalje tu.

 

Kako biste opisali Vašeg trenera i njegov rad i pristup? 

Strahinja je poprilično temeljan i trudi se da u svakom momentu vodi računa o pravilnoj posturi vežbača. Kada smo krenuli sa treninzima u januaru, bili su u potpunosti prilagođeni mom tadašnjem stanju i fokusirani na jačanje mišića leđa i popravku posture tela, da bismo u medjuvremenu, kako se moj problem diskus hernije rešavao, uvodili i nove ciljeve i intenzivnije vežbe. Upravo ta fleksibilnost i mogućnost prilagođavanja treninga potrebama klijenta jeste ono što zaista cenim.

Koja su bila Vaša očekivanja na samom početku, a koje ste rezultate postigli? 

Na početku sam kao jedini cilj imala eliminisanje bolova u leđima, što smo zaista kroz par meseci i postigli. Kao drugi neizostavni cilj skoro svake žene, tu je i sveprisutna želja za gubitkom kilograma koji se desio usput, a bez da sam u velikoj meri korigovala način ishrane, iako je Strahinja na tome u par navrata i insistirao, ali je sa druge strane i razumeo moju odluku da ne želim da provedem život na raznoraznim dijetama. Sad kao jedini cilj imamo održavanje zdrave trudnoće, pa se nadam da ćemo i to da ostvarimo lagano, kao i prethodna dva cilja.