ISHRANA: Povrće sa visokim sadržajem proteina koje možete dodati svojoj ishrani

 

Znate nema sumnje u to da su proteini neophodni našem telu za izgradnju i obnavljanje mišića, kao i za proizvodnju hormona i enzima.

Zahvaljujući njima organizam skladno funkcioniše i oni su nam potrebni svakodnevno, obzirom da ih naše telo ne proizvodi. Danas vam predstavljamo povrće koje u sebi sadrži obilje proteina, koje možete dodati svojoj ishrani.

EDAMAME – MLADA SOJA

Uprkos svojoj maloj veličini edamame, mlada soja sadrži u sebi obilje proteina, ali i vlakana. Osim toga u njoj se nalaze i kalcijum, gvožđe kao i vitamin C. Edamame možete konzumirati u pečenom ili kuvanom obliku, začinjenu ili pasiranu.

SOČIVO

Sočivo je izuzetno bogato vlaknima, kalijumom, folatima, gvožđem i naravno proteinima. Ono predstavlja idealnu zamenu za meso, kod osoba koje u na vegeterijanskoj ili veganskoj ishrani. Sočivo je dovoljno svestrano da odlično pristaje uz salate, supe i brojna jela iz rerne.

 

CRNI PASULJ

Bilo da se opredelite za crni pasulj iz konzerve ili za njegovu sveže skuvanu ili zapečenu varijantu, u njemu ćete pronaći savršenu ravnotežu proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Crni pasulj je onaj koji će vas učiniti sitim i snažnim.

 

BELI PASULJ

Beli pasulj se takođe može pohvaliti tonom vlakana u sebi, neophodnim hranljivim sastojcima poput bakra, folata i gvožđa, kao i antioksidansima koji štite srce. On u sebi ima obilje proteina i izvrsan je za pripremu variva i salata.

 

LEBLEBIJE

Leblebije sve više dobijaju na svojoj popularnosti pre svega zahvaljujući prisustvu folata, gvožđa, fosfora i vlakana u sebi. Ali da li se znali da obiluju i proteinima? Možete ih poslužiti na kremastom kariju, hrskave u salatama ili pretvorene u vege pljeskavice.

 

GRAŠAK

Sitna zrnca graška sadrže u sebi iznenađujuće mnogo proteina. Između ostalog grašak se može pohvaliti i vitaminima A, B1, C i K. Savršen je prilog uz ribu, morske plodove ali i kao deo čorbica i supa.

 

 

izvor: zenskimagazin.rs