INTERVJU: VANJA ĐULINAC – Profesionalna sportistkinja u svetu fitnesa

Dvadesettrogodišnja Vanja Đulinac, studentkinja četvrte godine DIF-a u Novom Sadu desna je ruka trenera Strahinje Markovića u svetu fitnesa. Vanja igra rukomet aktivno već 14 godina koji je i povezao sa Strahinjom, s obzirom da je trener Marković kondicioni trener u ŽRK Vojvodina. Trenutno, Vanja završava sezonu u ŽRK SLOVEN Ruma i rukomet je još uvek njen primarni poziv. Da radi kao trener u ovom momentu, nije mogla da zamisli, međutim uz savete i podršku trenera Markovića shvatila je baš ono što je trener i primetio – da ima sve one kvalitete koje ovaj posao zahteva i uz smernice trenera Strahinje uplivala je u vode fitnesa. Već godinu dana uspešno radi sa klijentima po detaljnom programu trenera Markovića, a u ovom intervjuu ćemo je bolje upoznati. 

Strahinja te opisuje kao istrajnog i profesionalnog pre svega vežbača, a i sve te kvalitete ističeš i ulozi trenera. Da li je bilo potrebno puno vremena za ubeđivanje da postaneš njegov asistent-trener?

Nije, bilo je pitanje vremena kada ću početi ovim poslom da se bavim. Ali, uvek sam imala kočnicu, misleći sam isuviše mlada, da još mnogo treba da učim i falilo mi je to samopouzdanje koje sam za ovih godina dana uz trenera Markovića izgradila učeći od njega.

Počela sam tako da sam treninge vodila zajedno sa njim i upijala sve ono kako je on radio i vremenom se oslobodila i stekla sigurnost da počnem i samostalno da radim sa klijentima. Po njihovim komentarima zaključujem da su zadovoljni saradnjom sa mnom, a i verujem da ćete neke od mojih klijenata intervjuisati u narednom periodu.

 

S obzirom da radiš po programu trenera Markovića, da li ti to odgovara i da li se slažeš sa istim?

Taj program je odličan i slažem se naravno sa svim što radimo i način na koji radimo, a to najbolje pokazuju i rezultati naših klijenata. Naš sistem rada ima naučnu bazu, pravu poentu i jasan cilj. Sami treninzi su izuzetno kvalitetni, ne bih ništa menjala.

U svojoj dosadašnjoj rukometnoj karijeri, sigurno si se susrela sa ličnim trenerom i bila u ulozi vežbača. Sada si ti trener, da li si promenila neka gledišta stvari iz tog ugla?

Iskreno, malo mi bude sve to i smešno. Smatram da sam još uvek jako mlada i deluje mi kao da je juče bilo to kada je mala Vanja imala svog trenera i nije ništa znala, a danas sam ja ta koja je spremna da još više uči i napreduje u ovom poslu.

Da li si imala neke neprijatne situacije sa klijentima, u kojima možda nisi znala kako da postupiš?

Bilo je i toga. Ali, profesionalno se pristupi svakoj nesuglasici ili neslaganju. Sreća, pa je mnogo više pozitivnih situacija.

Da li bi izdvojila uspeh sa nekim klijentom posebno, koji ti je ostao u sećanju kao tvoj „prvi“ uspeh kao fitnes trenera?

Ima ih dosta. Radujemo se i na samom treningu kada neko uradi čučanj, a nije mogao, ima bolove u kolenima – više nema, popravi loše držanje… minimalni napredak se uvek primeti i to je uvek povod za radost.

Rukometašica Vanja već godinu dana deo je Infinity tima i uspešno sprovodi program rada kao fitnes trener uz saglasnost i savete glavnog trenera Strahinje Markovića. Dobro došli u VK DANUBIUS 1885. Novi Sad.