ZDRAVLJE: Gojaznost je opasnija za muškarce nego za žene

Posledice prekomerne težine ili gojaznosti opasnije su za muškarce nego za žene jer debljina ukazuje na postojanje nekih bolesti koje neretko završavaju preuranjenom smrću, pokazalo je najveće istraživanje o povezanosti gojaznosti i preuranjene smrti čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lanset.

Naučnici koji su sproveli studiju kažu da razlozi ovakvog trenda nisu u potpunosti jasni, ali podsećaju da istraživanje potvrđuje ranije podatke po kojima su gojazni muškarci podložniji razvoju dijabetesa, a kod njih su evidentirani viši nivoi opasnih masnoća u jetri, piše BBC.

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje, gojaznost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Evrope i Severne Amerike.

Reč je o dosad najvećoj studiji ovog tipa. Naučnici su prikupili podatke iz 189 ranijih studija sprovedenih širom sveta u kojima su evidentirane informacije o zdravlju četiri miliona ljudi, precizira Lanset.

U trenutku kada su započeli studiju naičnici su se fokusirali na osobe koje nisu nikad bile pušači niti im je dijagnostifikovana neka hronična bolest. Nastojali su da isključe osobe koje su težinu izgubile zbog prekomernog pušenja ili kao posledicu hronične bolesti.

Ustanovili su da je opasnost od preuranjene smrti veća kod osoba s prekomernom težinom, a veća povezanost gojaznosti i preuranjene smrti primećena je kod muške populacije. Ustanovljeno je da su gojazni muškarci za 29 odsto u većoj opasnosti od preuranjene smrti, a to znači pre sedamdesete godine života, u odnosu na one normalne telesne težine kod kojih taj procenat iznosi 19 odsto.

Rizik od preuranjene smrti za umereno debele žene u Severnoj Americi iznosi 14,6 odsto u odnosu na 11 odsto kod žena normalne telesne težine.

„Pušenje uzrokuje četvrtinu svih preuranjenih smrti u Evropi i u Severnoj Americi, a pušači moraju biti svesni činjenice da opasnost od preuranjene smrti mogu smanjiti za 50 posto ako prestanu da puše“, kazao je Ričard Peto, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Oksfordskom univerzitetu. „Ali zabrinjava podatak po kojem su prekomerna težina i gojaznost u Evropi i Severnoj Americi uopšteno gledajući uzrok svake sedme preuranjene smrti u svetu“, upozorio je on.

 

 

izvor: N1