SAČUVAJ ZDRAVLJE: Osam životnih pravila

Sačuvati zdravlje je najvažnija stvar u našem životu, jer bez zdravlja nismo u stanju da vodimo zdrav i kvalitetan život.

Evo nekih pravila koje vam mogu pomoći da sačuvate zdravlje, a samim tim i kvalitet vašeg života.

1. HRANITE SE ZDRAVO I RAZNOVRSNO 

Žitarice, semenje, voće, povrće, tzv. superhrana i orašasti plodovi predstavljaju dragocene namirnice. Njih bi trebalo svakodnevno konzumirati, jer sve zajedno obiluju biljnim proteinima, zdravim mastima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, mineralima, dijetetskim vlaknima i antioksidansima.

2. IZBEGAVAJTE TZV. PRAZNE KALORIJE

U grupu praznih kalorija spadaju namirnice koje daju “energiju”, jer su bogate mastima i ugljenim hidratima. Međutim, one ne sadrže nikakve nutritivne vrednosti, poput vitamina, minerala, antioksidanasa, aminokiselina ili vlakana. Na primer:

  • Pržena hrana poput pomfrita, čipsa i ostale brze hrane puna je masnoća i nema nikakvu drugu nutritivnu vrednost.
  • Beli hleb ima visoku kalorijsku, a nisku korisnu nutritivnu vrednost, pa ga treba izbegavati ili jesti u malim količinama.
  • Alkoholna pića sadrže prazne kalorije u pravom smislu te reči, zbog čega se i nazivaju antinutrijenti.
  • Razni napici na bazi kafe, kao i drugi napici sadrže veliku količinu šećera.

 3. NE PRESKAČITE DORUČAK

Preskakanje doručka vas neće učiniti mršavijim. Baš naprotiv, ako preskočite doručak sigurno ćete ogladniti tokom preostalog dela dana i tada ćete “zgrabiti” prvu hranu koja vam se bude našla u blizini.

 

4. UNOSITE DOVOLJNU KOLIČINU VODE

Ljudski organizam se sastoji od 70% vode. Zbog toga je adekvatan unos ove tečnosti preko potreban za njegovo normalno funkcionisanje, naročito leti kada su visoke temperature. Bez hrane čovek može da preživi i nekoliko nedelja, a bez vode svega nekoliko dana.

5. SPAVAJTE DOVOLJNO

Svako od nas ima drugačije potrebe za snom. Zbog toga nije moguće uspostaviti optimalnu količinu sna koja je neophodna svakoj osobi. Nekim osobama je dovoljno šest sati sna, dok drugim osobama treba i do deset sati spavanja. Ovo, takođe, zavisi i od našeg uzrasta, godišnjeg doba, kao i od naše fizičke aktivnosti. Jedino je važno da se dobro naspavate, jer spavanje okrepljuje vaš organizam.

6. BUDITE FIZIČKI AKTIVNI I PROVODITE ŠTO VIŠE VREMENA NA SVEŽEM VAZDUHU

Svež vazduh dobro deluje na naše raspoloženje i imunitet, dok su umerene vežbe jako dobro za naše telo. Izaberite one koje vam najviše prijaju.

7. IZBEGAVAJTE STRES I STRESNE SITUACIJE

Ljudi često kažu: “Kakve su nam misli takav nam je život” i zaista je tako. Ako ste često potišteni ili neraspoloženi, to će se definitivno odraziti na vaš kvalitet život. Pratiće vas negativna osećanja, kao i negativne misli, koje ćete često prenositi i na ostale ljude iz vašeg okruženja.

8. VODITE RAČUNA O SVOM DUHOVNOM ZDRAVLJU

Svako od nas je sačinjen od dve komponente: 1) fizičke koju čini naše telo i 2) duhovne koju čini naš duh. Da bi uopšte mogli da vodite zdrav i kvalitetan život, neophodno je da ostvarite idealnu ravnotežu između navedenih komponenti. Ona se ostvaruje na sledeći način: Trebalo bi svakodnevno da “hranite” svoj duh, kao što svakodnevno hranite svoje telo. To možete činiti uz pomoć različitih duhovnih knjiga, članaka, predavanja, dokumentarnih serija, filmova, pesama itd.

 

 

izvor: zdravaprica.com