ZA LEPŠI SAN: Namirnice koje možemo jesti pre spavanja

Većina ljudi ogladni pre nego što odu na spavanje ili rade do kasno, pa moraju nešto da pojedu pre odlaska u krevet. Ono što bi trebalo da znate je da određena hrana može uticati na naš san, kao i na dosadnu nesanicu.

Pogledajte o kojim namirnicama je reč…

1. Hrana koju treba da izbegavate pred spavanje

Da prvo počnemo sa onim šta ne bi trebalo ( da ne kažemo “ne smete”) da jedete i pijete pre odlaska na spavanje.

Iako se može reći da alkohol utiče na osećaj umora, bilo bi bolje da ga preskočite uveče. Ovo se takođe odnosi i na čašu vina. Alkohol iako ima moć da uspava neke ljude, on loše utiče na kvalitet sna, pojavu hrkanja. Pored alkohola, treba izbegavati napitke sa kofeinom, kao i slatkiše. Pošto šećer tek nakon nekoliko sati počinje da deluje u našem organizmu, postoji mogućnost da se probudite u toku noći i da vam se više ne spava, dok ćete se ujutru uvek osećati umorno, zbog nedovoljnog spavanja.

2. Hrana za prestanak buđenja u toku noći

Već je spomenuto gore da slatkiši loše utiču na san i da nas velika doza šećera može probuditi iz sna, čak i nakon dva sata spavanja. Bitno je da budete hidrirani, ali i da ne popijete previše vode, da ne budete gladni – nizak nivo šećera u krvi je još jedan krivac za buđenje u toku noći. Pokušajte da smanjite stres koji isto utiče na kvalitet sna i buđenje.

*Da ne biste bili gladni, pre spavanja pojedite: jabuku sa puterom od badema;

*Da biste smanjili stres pre spavanja pojedite: kajsiju, jer je obogaćena vitaminom C koji redukuje stres.

3. Za lakši san

Melatonin je hormon zadužen za spavanje, pa je preporučljivo da pre spavanje konzumirate namirnice koje sadrže ovaj hormon. Počnite da jedete trešnje, bundevine semenke (bele semenke) i kokice. Semenke su takođe bogate i magnezijumom koji će pomoći vašim mišićima da se opuste, što dovodi do lakšeg padanja u san, dok su kokice bogate serotoninom – hormonom koji reguliše ciklus spavanja.

4. Protiv hrkanja

Hrkanje nikada nije bilo dobro, a ni prijatno – pogotovo za osobu koja spava pored vas. Pre spavanja pojedite citrusno voće – limun, grejp, pomorandžu il mandarinu jer je bogato vitaminom C koji reguliše hrkanje. JEdnostavno napravite salatu od ovog voća ili svako veće menjajte voće i jedite ga kao zdravu večeru/užinu.

5. Protiv ružnih snova

Verovali ili ne, ali hrana koju jedemo može imati uticaj na ono što sanjamo. Noćne more i manje ružni snovi nikome nisu strani, ali ih svejedno nikako ne volimo. Pre spavanja, pojedite namirnice koje su bogate magnezijumom i tako ćete sebi obezbediti mirniji san.

6. Za lepše i maštovitije snove

Zanimljivi, avanturistički snovi su za svakoga super i za razliku od noćnih mora, obožavamo ih! Za lepše snove, pojedite malo sira za večeru, kao i namirnice bogate vitaminom B6. Preporučujemo banane i tunjevinu!