ZDRAVLJE: Trening snage – najmoćnija nega mentalnog zdravlja

Trening snage ne služi samo za oblikovanje tela i jačanje mišića – on je takođe jedan od najboljih recepata za mentalno zdravlje. Evo kako da se sačuvate od stresa i “pregorevanja”, i dobijete na samopouzdanju i smirenosti.

Svaka fizička aktivnost može doprineti jačanju kostiju i mišića, smanjenju telesnih masnoća, boljem imunitetu i smanjenom riziku od metaboličkih problema kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Ali, osim čisto fizičkog aspekta, postoje dokazi da će, kada krećete svoje telo, um pratiti.

Ljudi koji redovno vežbaju imaju tendenciju da bolje spavaju, osećaju se energičnije, jasnije misle i osećaju se pozitivno! Vežbanje ima toliko smisla sa stanovišta mentalnog zdravlja.

Kada smo depresivni i osećamo se jako loše poslednja stvar koja nam se radi je izlazak napolje ili treniranje. Zavlačenje ispod ćebeta tada zvuči više nego primamljivo. Ali svaki put kada prisilite sebe da prošetate oko naselja ili da odradite brzu i jednostavnu vežbu kod kuće, bićete nagrađeni boljim raspoloženjem do kraja dana.

 

 

izvor: trčanje.rs