TRENING: Evo koliko nam vremena treba da ispadnemo iz forme

Postoji čvrsto verovanje da ponekad sebi morate oprostiti odmor od vežbanja, ukoilko smatrate da vam je potrebno. Znamo da je veoma lako pretvoriti trodnevnu pauzu u desetodnevni odmor, a pre nego što postanete svesni, pašće vam na pamet da li ćete ispasti iz forme i koliko vremena je potrebno za to.

Veoma je važno zapamtiti da je telu ponekad potreban odmor i da se pauze od vežbanja čak i preporučuju, a neki intenzivni program zahtevaju dosta dana odmora. Ali, ipak, gubljenje fizičke spremnosti je nešto čega se mnogi plaše. Gubitak forme zavisi od dužine pauze koju pravite i naravno od forme u kojoj ste bili pre pauze.Ukoliko redovno vežbate, veoma je lakše vratiti se u formu nakon pauze. Ako vežbate više puta nedeljno, vaša mišićna memorija je čvrsta, tako da vi spadate u kategoriju sportiste. Ukoliko se pitate kada će vaša snaga početi da opada, naučnici daju odgovor da je potrebno oko dve  i po nedelje neaktivnosti, ali opet, to sve zavisi od vrste odmora i razloga zbog kog pravite pauzu. Ukoliko se razbolite, vaše telo će biti pod velikim stresom, pa će dve i po nedelje biti dovoljne za gubitak forme i snage, dok će za to biti potrebno i do pet nedelja ukoliko ste zdravi.

Ljubitelji i oni koji praktikuju kardio vežbe su više zabrinuti za snagu svog srca i pluća, a nažalost, oni će malo brže izgubiti svoju spremnost i snagu. Jedna studija izdrživosti kod biciklista otkrila nam je da neaktivnost od četiri nedelje rezultita sa 20 % smanjenja kapaciteta za unos, transportovanje i upotrebu kiseonika tokom vežbanja. Ove rezultate potvrdila je još jedna studija, koja je dokazala da se nakon dvanaest dana neaktivnosti ovaj nivo smanjuje za sedam posto, dok su enzimi u krvi, koji su zaduženi za izdrživost čak 50 % niži.Ukoliko nikada ne vežbate, i sami znate da je malo fizičke aktivnosti uvek dobrodošlo. Ipak, ukoliko pravite pauze u vežbanju, nemojte praviti izuzetno duge pauze. Konzistentnost je ključni element kod stvaranja navika, kako za vaš um tako i za vaše telo. Ako tek počnete da vežbate i odmah napravite dugu pauzu, veoma lako ćete izgubiti sav progres koji ste napravili.Iako je vaša fizička spremnost ključna za povratak u formu, postoji nekoliko drugih faktora koji utiču na to. Na primer, godine igraju veliku ulogu. Stariji ljudi gube snagu i spremnost duplo brže u odnosu na mlade. Ukoliko ste na odmoru i plaži ili na svom kauču i imate grip, postoji nekoliko načina odnosno vežbi koje će vas duže zadržati u formi.

Pravilna ishrana je uvek od ključne važnosti kada vežbate i kada pravite pauzu. Unos proteina, zdravih masti i drugih zdravih namirnica će vašem telu dati dodatno “gorivo” za brzi povratak u formu. Takođe, na taj način se nećete ugojiti, što će vam svakako olakšati povratak treniranju.

Na kraju, morate voleti sami sebe. Veoma je važno da ne odete u krajnost i osuđujete sami sebe zbog pravljenja pauze. Teretana, poligon za vežbanje i sprave će biti tamo gde ste ih ostavili i čekaće na vas, ali slobodno uzmite vreme za odmor i opuštanje i radite stvari koje volite. Život nije nešto što teče po rasporedu, tako da se slobodno prilagodite svakoj svojoj želji i opustite.