ŽIVOT: Da li se gojite zbog stresa?

Stres je definitivno vodeća “bolest” 21. veka i svi znamo kolike posledice može imati i na psihičko i na fizičko zdravlje. Takođe mi se čini da se svi nekako sklanjamo, iz straha ne želeći da priznamo koliko nam zapravo šteti.
Dnevni stresovi, poput onog na poslu, u porodici i slično, i te kako utiču na naše fizičko zdravlje i fiziološke funkcije.

 

Da li osećate da ste pod stresom veći deo vremena?

Da li ste pod pritiskom i kod kuće i na poslu?

Da li ste zabrinuti veći deo dana?

Ako ste odgovorili sa da, vrlo je verovatno da patite od hroničnog stresa.
Da li ste znali koliko zapravo stres može uticati i na vašu kilažu?
Evo i kako!

Nabdubrežne žlezde regulišu našu reakciju na stres tako što sekretuju hormone u odnosu na nivo stresa. Kada su žlezde preopterećene (što se dešava kada ste pod stresom), telo se priprema za “katastrofu”.
Naše nadbubrežne žlezde regulišu naš odgovor na stres tako što sekretuju hormone u odnosu na nivo stresa. Tada telo skladišti masti i kalorije, osećate da ste bez energije, žudite za određenom hranom punim šećera i vrlo lako dobijate na težini, a teže je gubite.
Zbog povišenog kortizola, telo smatra da mu je potrebno dodatno gorivo i zato čuva višak masti, najčešće oko abdomena. Takođe, kada je kortizol povišen, telo ne raguje dobro na leptin (hormon koji nas čini sitim i zadovoljnim). U prevodu – imaćete veći apetit i želećete više da jedete nego da niste pod stresom.
Šta onda?

Redukcija stresa bi bila logičan sled okolnosti, ali da biste znali kako da ga redukujete, trebalo bi da prvo “popričate” sa sobom.

Procenite svoju situaciju. Šta vas muči? Kada ste najviše pod stresom? Koje situacije u vama izazivaju loše emocije? Šta zavisi od vas i na čemu možete da poradite, a šta nije u vašoj moći?
Čak i kada samu situaciju ne možete da promenite, svoj stav prema njoj uvek možete.
Zatim, postoje određene navike koje vam pored svega mogu pomoći u upravljanju stresom.

 

Nikada se niko nije osetio loše nakon vežbanja. Dokazano je da utiče na simptome depresije i sigurno već znate kakav je osećaj kada vas lupi endorfin nakon vežbanja. Sve to u kombinaciji utiče na nivo stresa.