TRENING: Kako da se vratite vežbanju nakon pauze

Ako ste pravili pauzu, posebno sada tokom zabrane izlaska zbog covid-19, vraćanje treningu može biti  izazov, ali svakako nešto na čemu treba istrajno da radite.

Kapacitet pluća je slabiji, pa je potrebno više naprezanja prilikom udisanja kako biste dopremili potrebnu količinu kiseonika. Upravo ova povećana naprezanja prilikom udaha i izdaha, izazivaju bol sa strane stomaka. Viši je puls u mirovanju.

Količina protoka krvi je smanjena, krvni sudovi su manji, ćelije nisu tako efikasne pri preuzimanju kiseonika iz krvi, samim tim i srce mora da pumpa mnogo jače kako bi se dopremila neophodna količina kiseonika do mišića. Tako da se dodatno oseća napor jer srce jače radi.

 

Sve ovo zvuči malo pesimistično i mislite kao da je forma zauvek izgubljena, ali ne brinite već za 2-4 nedelje redovnog vežbanja potpuno je možete povratiti. Zahvaljujući neuromuskularnoj adaptaciji, naš mozak nauči da angažuje više mišića pri pokretima i samim tim telo radi efikasnije. Kroz period od 4-6 nedelja, telo se značajno izmeni u anatomskom smislu, mišići se povećaju, širi su krvni sudovi, veći je volumen krvi i znatno je bolja i efikasnija dostupnost kiseonika.

Tokom prve 2-4 nedelje trebalo bi da radite upravo one vežbe koje ste radili pre početka pauze, ali naravno slabijim intenzitetom. Smanjite broj serija kao i opterećenje. Pa tako ako ste npr. radili četiri serije 12 ponavljanja, osam različitih vežbi, sada smanjite na 2-3 serije, tokom prvog meseca i odaberite malo lakše opterećenje.

Ako ste radili samo kardio treninge, onda počnite sa intervalima. Ako ste trčali 1h u kontinuitetu, sada nakon pauze, u prvih mesec dana počnite sa brzim hodom, i kratkim intervalima trčanja, potom povećavajte vremenski intervale trčanja a smanjujte intervale brzog hoda.

Zagrevanju pre treninga posvetite malčice duže vremena, posebno sada kada je hladnije vreme.

POKRENI SE I TRENIRAJ!