DESET RAZLOGA: Zašto ne možete da izgubite težinu?

Da li vežbate, izbegavate slatkiše, jedete zdravu hranu i ništa se ne dešava? Proverite zašto ne možete izgubiti težinu!

Ukoliko ste obeshrabreni i blizu odustajanja od zdravog načina života, ne odustajte! U mnogim slučajevima, problemi sa gubitkom težine su uzrokovani faktorima za koje čak ne sumnjate.

Šta usporava vaš metabolizam i ne dozvoljava vam da dobijete težinu iz sna? Evo 10 mogućih razloga.

1. Pijete premalo vode

Tečnosti su potrebne vašem telu za sve vitalne funkcije – takođe za sagorevanje kalorija. Kada pijete premalo vode, krv se zgrušnjava i masti se ne transportuju efikasno. Krvni eritrociti nose kiseonik potreban za sagorevanje masti. Kada eritrociti moraju to da urade u koncentrovanoj krvi, kiseonik dolazi mnogo sporije, što zauzvrat usporava sagorevanje masti. Zaključak? Ne zaboravite popiti najmanje dva litra vode dnevno!

2. Nedostaje vam vitamin D

Da li je slučajnost da u jesenjem i zimskom periodu imamo tendenciju da se ugojimo? Ispostavilo se da nije. Istraživanja su pokazala da je jedan od razloga za povećanje težine nedostatak vitamina D u organizmu. Dakle, od novembra do marta vredi ga uzeti u tabletama. Bez obzira na sezonu, vredi i obogatiti ishranu morskom ribom, jajima i biljnim uljima.

3. Radite samo aerobne vežbe

Kao i u slučaju ishrane, takođe i u vežbanju, potrebna je raznolikost. Vaše telo zahteva i kardio i vežbe snage. Takođe, uključite istezanje i zagrevanje u svoj trening.

4. Živite pod stresom

Tada vaše telo proizvodi višak kortizola, koji se naziva hormon stresa. U vreme stresa, kortizol zajedno sa drugim hormonima (uključujući insulin) akumulira masnoću i glukozu kao glavni izvor energije koju planira da koristi u budućnosti. Istovremeno smanjuje apetit i usporava probavni trakt.

5. Uklonili ste kafu i čaj iz menija

Višak ovih pića se ne preporučuje, ali vredi znati da kofein koji se nalazi u kafi ubrzava sagorevanje masti. Jedna šoljica kafe dnevno neće vas povrediti, ali će ubrzati vaš metabolizam.

6. Premalo spavate

Ako ne spavate noću, vaše telo proizvodi manje leptina odgovornog za osećaj sitosti, ali više grelina – supstance koja se luči kada je stomak prazan i izaziva povećanje apetita. Nedostatak sna utiče i na povećanje količine insulina u krvi, što dovodi do taloženja masti u ćelijama. Koliko sati dnevno treba da spavate je stvar rasprave. Sve do nedavno, normom se smatralo osam sati dnevno, ali trebalo bi da spavate onoliko koliko je vama dovoljno da biste se odmorili li i onda će telo pravilno funkcionisati.

7. Neredovna ishrana

Hrana je kao trening: ako želite da bude efektivna i da vam pomogne da zadržite vitku figuru, mora biti redovna. Kada jedete obroke svaki dan u isto vreme, sagorećete više kalorija između obroka.

8. U vašoj hrani ima mnogo pesticida

Nedavna otkrića pokazuju da prisustvo ovih supstanci u hrani ometa pravilno funkcionisanje centara sitosti i gladi. Zato pokušajte da odaberete voće i povrće sa farmi koje ne koriste ove hemikalije. U velikim gradovima vredi potražiti takve proizvode na pijacama za doručak ili u prodavnicama zdrave hrane.

9. Jedete previše retko

Mit je da izbegavanje večere ili samo dva obroka dnevno pomažu da brže izgubite težinu. Da bi vaša težina zaista počela da pada, pre svega treba da se pobrinete da nikada ne budete gladni. Ako pauze između obroka postanu preduge, počinjete da grickate – i kao rezultat toga, čak i najosnovnija i dobro pripremljena jela neće vam pomoći da izgubite težinu. Pet obroka će biti mnogo bolja opcija – na primer, tri glavna i dve užine.

10. Zloupotrebljavate so

Iako je teško zamisliti neka jela bez soli – moramo priznati da je jedan od najvećih neprijatelja vitke figure. To je zato što so ima značajan uticaj na upravljanje vodom u vašem telu. Višak soli uzrokuje zadržavanje tečnosti – a samim tim i oticanje i nekoliko centimetara više u struku. Važno je postepeno ga eliminisati iz ishrane. Ako vam je teško da se oprostite od slanog ukusa – za početak, koristite zamene, kao što su himalajska ili biljna so.