ODGOVORI TRENERA: O ishrani i treninzima

 1. Želim da smršam. Da li bi trebalo izbaciti beli hleb iz ishrane i da li bi crni hleb bio dobro zamensko rešenje?

  Da, trebalo bi potpuno izbaciti beli hleb, osim ako se par puta godišnje ne želite “zasladiti” i to je sve u vezi sa tim. Što se tiče crnog hleba, on bi po pravilu bio prihvatljiv u ugljikohidratnom obliku da se masovno ne dešava da pekari varaju i beli hleb farbaju i prodaju ga kao da je od integralnog brašna, a nije. Zato ni taj lažni crni hleb nije prihvatljiv. Imate u delikatesnim radnjama ili u prodavnicama zdrave hrane prave tamne hlebove pravljene bez kvasca. Oni su prihvatljivi. Jesu malo skuplji, ali vrede. Ima ih od heljde, raži, mešanih itd. i svi su dobri. Izaberite, koji vama paše.

 1. Da li odmah posle treninga mogu da konzumiram dekstrozu i kreatin, a posle meso i pirinač?

  Ukratko: Dekstroza goji i nije baš najzdravija. Što se tiče kreatina on ne uvećava masu, već samo u mišiće veže više vode i vi ćete dobiti na kilaži, ali ćete delovati zaobljeno, to jest bićete manje definisani. Zato ne vidim svrhu toga, jer kada prestanete to koristiti, bićete opet sitni kao i ranije, ali ćete zadržati deo sala, koji vam se nakupio dok ste se tako hranili.

 1. Da li mogu mešati masti i ugljene hidrate u istom obroku?

  Te dve komponente treba izbegavati u istom obroku, jer neminovno goje.

 1. Umesto dekstroze šta bi mogao da uzimam posle treninga?

  Umesto dekstroze, posle treninga treba da konzumirate ugljene hidrate nižeg indeksa (voće).

 1. Kako dobijem masu tako počnu da mi nestaju trbušnjaci, šta da uradim da zaustavim to?

  Dobijanje mase ne uzrokuje gubljenje trbušnjaka, već trbušnjaci prestaju da se vide kada ih prekrije salo. Sredi ishranu.

 1. Koje su vežbe najbolje za donji deo grudi?

  Najbolje vežbe za donji deo grudi su “benč” i propadanje na razboju.

  Da bi efikasno razvili grudi, treba da ih vežbate dva ili tri puta nedeljno u razdvojenim danima. Postoje tri najvažnije vežbe za grudne mišiće, a one su: potisak ležeći na ravnoj klupi i propadanje na razboju (za donji deo grudi) i potisak na kosoj klupi, za gornji deo. Na jednom treningu se rade dve vežbe ako ste napredni vežbač, a ako ste početnik, za jednu mišićnu grupu se na jednom treningu radi samo jedna vežba.

 1. Da li je uredu ako mi je za doručak gotovo isti obrok, ovsene pahuljice sa urmom?

  Nije dobro da nam isti obrok u isto vreme bude svaki dan. Treba menjati, recimo jedno jutro za doručak da je na meniju protein, a za drugo ugljeni hidrat. I gledajte da vam na meniju bude što više hrana koja sadrži enzime. Ovsene pahuljice su loša hrana. Sam ovas je odličan, ako ga samog skuvamo kao kašu. Urme su dobre, ali treba znati kako i kada se koriste u sistemu punjenja i pražnjenja, ako već radimo na povećnju mišićne mase.

 1. Čuo sam da konzumiranjem goveđeg želatina svako jutro, mesec dana pomaže kod jačanja tetiva, da li je tačno?

  Da, može i tako, mada Petar Čelik daje prednost konzumiranju iskuvanih svinjskih nogica. Ja se slažem sa većinom stvari što čovek kaže, pa i sa tim. Čovek je sve to prošao i iz iskustva zna šta je bolje.

 1. Da li treba piti vodu posle jela, kada je sve treba piti i u kojim količinama?

  Ako nam je hrana suva, posle jela bićete žedni i u tom slučaju treba da pijete vodu. Ono što je bitno da posle toplog jela ne pijete hladnu vodu i obrnuto. U toku dana pijte vodu kad god ste žedni, a da li ste dovoljno pili vode znaćete, ako vam je mokraća svetla ili bistra. Ukoliko je obojena ili tamnija, pili ste premalo vode. Ako vam je hrana vlažna i sadrži puno vode, pićete svakako manje.

 1. Čitao sam da se pred trening treba konzumirati proteinska hrana, ali dovoljno dugo pre treninga, samo nigde ne piše koliko je to dugo?

  Tačno je da pred trening treba da se konzumira proteinska hrana, ali toliko dugo pre treninga da se svari bar 70% hrane u želucu. Na trening se ne ide ni sit, a ni skroz gladan.

 1. Da li konzumirati dekstrozu ili whey protein posle treninga?

  Dekstroza nije zdrava, a i goji. Whey je protein od surutke. Surutku možete piti i svežu, zdravija je, jer sadrži enzime. Moja preporuka je da posle treninga konzumirate ugljene hidrate nižeg indeksa odnosno, voće.

 1. Koliko puta sedmično se treba trenirati?

  Sve zavisi od vašeg cilja ili vaših mogućnosti. Slabo fizički spremni i oni bez iskustva u bavljenju sportom trebalo bi da počnu sa dva treninga nedeljno, a kad uđu u trening onda i tri puta nedeljno. napredni vežbači treniraju od četiri do šest puta nedeljno.