PITANJA I ODGOVORI: Najčešća pitanja koja vežbači postavljaju treneru

  1. Počeo sam da treniram u teretani, pa me interesuje kako da koristim kreatin i wej, koliko grama?

Kada su proteini u pitanju oni se unose do dva grama po kilogramu telesne mase dnevno, što znači da prašak iz kantice ne bi trebalo da bude jedini izvor proteina koji unosiš u toku dana. Njega imaš i u namirnicama kao što su meso, jaja, soja, leblebija, pasulj, grašak itd.

  1. Šta se preporučuje za jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma ?

Za jačanje imuniteta vam je potrebna biljka Echinacea i nepečene semenke od bundeve. Ubrzati metabolizam možete tako što ćete jesti više puta na dan, što više biljne hrane i jaja.

  1. Mišljenje o MASS GAINERUU?

Moje mišljenje je da protein i ugljene hidrate treba razdvajati. MASS GAINER upravo sadrži oba pomenuta. Proteine bi trebalo uzimati pre treninga, jer je duga energija, a ugljene hidrate bi trebalo nakon treninga kao brz izvor energije.

  1. Kako sodu da ubacim u ishranu?

Jedan od načina na koji može da se konzumira soda bikarbona je tokom vežbanja – na litar vode stavite kašičicu sode i tokom treninga je pijete. Soda ima niz pozitivnih efekata po naše zdravlje i telo, a u ovom slučaju razlaže mlečne kiseline iz mišića i sprečava upale.

  1. Da li smem sada, dok dojim dete, da pijem GAINER?

Ovo možete konzumirati bez problema, ako je samo to u pitanju.

  1. Koje je Vaše mišljenje o mleku, kikirikiju i semenkama kao izvoru proteina?

Semenke treba konzumirati presne, ali nisu one mnogo bitne kao izvor proteina, već radi bitnih drugih sastojaka neophodnih za Vaše zdravlje. Što se mleka tiče, ne preporučujem odraslima, a i kikiriki nije neophodan, pogotovo nepečen.

  1. Da li možeš reći nešto više o vlaknima (dnevni unos, izvori, benefit)?

Vlakna (biljna) su od najvećeg značaja za zdravlje i za količinu masnih naslaga na telu. Koje namirnice sadrže više vlakana možete pronaći na Guglu ako ukucate – Namirnice bogate biljnim vlaknima.

  1. Koje su najbolje vežbe za rast kvadricepsa i listova, koliko setova i ponavljanja?

Za kvadriceps su najbolji čučnjevi, napredni vežbači rade desetak serija u rasponu od šest do petnaest ponavljanja. Što se listova tiče, tu se rade vežbe podizanja na listove (dizanjem na prste). Svaku vežbu napredni vežbači rade u desetak serija, za listove treba raditi i preko 15 ponavljanja.