POKRENI SE: Nekoliko jednostavnih saveta za uspešno treniranje tokom leta

Postoji nekoliko prednosti i mana treniranja tokom vrelih letnjih dana, a ukazaćemo vam na koje stvari treba da obratite pažnju da biste iskoristili svoj maksimum.

Toplo letnje vreme ne mora da utiče na vaš režim treniranja, ali da biste se osigurali bezbednost “pod suncem”, trebalo bi da znate nekoliko stvari poput:

1. Zaboravite na pomeranje granica

Treniranje po visokoj temperaturi ima veliki efekat na naše telo, pa je jako bitno da se upoznate sa svojim limitima i obratite pažnju na telo. Ako se u bilo kom trenutku osetite nelagodno – zaustavite trening ili značajno smanjite intezitet dok ne osetite poboljšanje. Takođe je vrlo važno da znate da će toplota uticati na vaš trening, pa se nemojte previše forsirati i uzimajte regularne pauze kako bi vam se telo ohladilo.

2. Vreme

Mnogo je bolje da trenirate u zoru nego predveče, jer je veći intezitet vlage na kraju dana. Rana jutarnja vežba je zato bolja opcija za leto. Takođe, vežbanje ujutru će vas razbuditi i pripremiti za ceo dan pun energije – što je dodatni razlog više za treniranje u jutarnjim časovima.

3. Odeća

Birajte laganu, svetlu i odeću koja propušta vazduh, kako se ne biste “uparili” dok vežbate. Ne samo da će vam u njima biti lepše da trenirate, već će sprečiti razvijanje iritacija, pojavu bubuljica i crvenilo. Takođe je vrlo značajno da uvek nosite kačket ukoliko trenirate napolju.

4. Hidratacija

Generalno pravilo je da dnevno treba da popijete između šest i osam čaša vode dnevno, što je jednako ukupnoj količini od dve litre. Tokom leta se potrudite da popijete i po 10 čaša kako biste na pravilan način hidrirali telo, pogotovo kada trenirate.

5. Promenite trening

Zamenite trčanje na duge staze sa kratkim intervalnim treningom ili jednostavnim kružnim treningom. Na ovaj način ćete imati više vremena za odmor, da popijete malo vode, ali i da začinite vašu rutinu koja posle nekog vremena može postati dosadna.