ZDRAVLJE: Sedam znakova koji otkrivaju da vam nedostaje kalcijum

Nedostatak kalcijuma može izazvati različite zdravstvene probleme, pa je posebno važno da naučite da prepoznate znakove i simptome koji ukazuju na nizak nivo kalcijuma u ​​vašem telu.

Šta je nedostatak kalcijuma (hipokalcemija)?

Hipokalcemija je prekomerno nizak nivo kalcijuma u ​​krvi. U zavisnosti od težine, simptomi mogu varirati od blagih ili neprimetnih do teških i opasnih po život. Nedostatak kalcijuma može biti i akutni i hronični.

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom telu. Od vitalnog je značaja za kosti, srce, mišiće i nervni sistem. Svakoj ćeliji u našem telu je potreban kalcijum! Ali samo oko 1% kalcijuma se nalazi u krvi, dok se preostalih 99% nalazi u kostima i zubima. Nivoi kalcijuma u ​​krvi su obično smanjeni zbog nenutritivnih uzroka, a retko zbog nedostatka kalcijuma u ​​​​ishrani.

Normalni opseg za nivoe kalcijuma kod odraslih je oko 8,5 do 10,5 mg/dL. Ove vrednosti mogu malo da variraju od laboratorije do laboratorije. Hipokalcemija se definiše kao ukupni kalcijum u krvi ispod 8,5 mg/dL. Ako nivo kalcijuma u ​​krvi padne ispod 7 mg/dl, hipokalcemija se smatra teškom.

Znaci nedostatka kalcijuma

1. Grčevi mišića

Glavni simptomi nedostatka kalcijuma su grčevi mišića. Kalcijum pomaže mišićima da se kontrahuju i opuste. Mišići lišeni kalcijuma više ne mogu da održavaju normalan tonus. To može dovesti do bolova, grčeva i slabosti mišića.

2. Utrnulost i peckanje

Još jedan ključni simptom hipokalcemije je peckanje u ekstremitetima, posebno u rukama i stopalima. Ozbiljni nedostatak kalcijuma takođe može izazvati utrnulost. Svakoj nervnoj ćeliji u telu je potreban kalcijum. Kada je kalcijum suviše nizak, nervne ćelije imaju problema da registruju senzacije i šalju signale.

3. Umor

Hipokalcemija može izazvati umor. Pošto mišićna vlakna i nervi zahtevaju kalcijum, iscrpljivanje u ćelijama signalizuje početak umora, što dovodi do iscrpljenosti i slabosti.

4. Abnormalni srčani ritam

Nepravilan rad srca je tipičan simptom hipokalcemije i može biti opasan po život. Često uzrokuje mnoge abnormalnosti koje se mogu snimiti elektrokardiogramom. Nije iznenađenje da nedostatak kalcijuma može poremetiti srce, pošto je srce mišić. Ako srčane ćelije ne dobijaju dovoljno kalcijuma, one prestaju da rade kako bi trebalo.

5. Osteopenija i osteoporoza

Osteoporoza se smatra poremećajem nedostatka kalcijuma. Osteopenija je blaži oblik osteoporoze. Kada nivo kalcijuma u ​​krvi padne, telo mora da ga oslobodi više iz kostiju da bi to nadoknadilo. Vremenom, nedostatak kalcijuma može izazvati prekomernu slabost, krhkost kostiju i dramatično povećati rizik od preloma.

6. Suva koža

Suva ili ispucala koža takođe može biti simptom hipokalcemije. Manje poznata uloga kalcijuma je da podržava zdravlje kože: snižava pH kože i štiti barijeru kože. Ovo sprečava prekomerni gubitak vode iz kože. Kada nivo kalcijuma u ​​krvi bude prenizak, koža više ne može da održava svoju vlažnost i zdrav pH.

7. Konfuzija i gubitak pamćenja

Konfuzija, dezorijentacija i gubitak pamćenja mogu biti simptomi hipokalcemije. Nervne i moždane ćelije zavise od kalcijuma. Kalcijum koji ulazi u nervne ćelije stimuliše oslobađanje neurotransmitera. Nedostatak kalcijuma može značajno da naruši kognitivne funkcije.