ISHRANA: Ugljeni hidrati koje nutricionisti obožavaju

Ugljene hidrate bije loš glas, jer se često optužuju za gojaznost i za višak kilograma mnogih ljudi. Međutim, ugljeni hdirati su jako važni, jer su oni osnovni izvor energije u našem telu. Bez ugljenih hidrata naše telo bi bilo umorno i mi ne bismo imali snage da obavljamo svakodnevne poslove. Međutim, problem nastaje što većina ugljene hidrate unosi iz nezdravih namirnica kao što su proizvodi iz pekare ili slične stvari. Zato smo mi odlučili da vam predstavimo najbolje izvore ugljenih hidrata koje svaki nutricionista voli.

1. Žitarice

Žitarice imaju manjak kalorija, a veću količinu ugljenih hidrata, što ih čini sjajnim obrokom za doručak. Žitarice će vam omogućiti da dobijete energiju koja vam je potrebna, a opet se nećete gojiti i ostaćete zdravi i u dobroj formi. Zbog toga se trudite da jedete što više žitarica.

2. Pasta

Mnogi smatraju da pasta spada u onu vrstu loših hidrata,ali zapravo, pasta nije toliko kalorična i pružiće vam dovoljnu količinu hidrata. Greške su sosevi koji se stavljaju u pastu koji su često jako kalorični i koji doprinose da dobijete višak kilograma. Zato  se trudite da pastu pravite sa dosta povrća.

3. Krompir

Za krompir se kaže da je jabuka iz zemlje i za njegova medicinska dejstva ste sigurno mnogo puta čuli. Međutim, kromir je pre svega odličan izvor ugljenih hidrata i sjajno zamenjuje hleb, pa ako ste izbacili hleb iz menija, onda je krompir odlična zamena.

4. Čokoladno mleko

Sve više se priča o čokoladnom mleku kao sjajnom fitnes piću, jer sadrži dosta proteina i ugljenih hidrata. Zbog toga je čokoladno mleko sjajan napitak koji možete piti ujutru za doručak ili posle treninga.

5. Banane

Banane su odličan izvor kalijuma i vitamina B, ali je takođe i sjajan izvor ugljenih hidrata i energetskog izvora. Zbog toga mnogobrojni sportisti redovno jedu banane, a neki ih čak jedu i u pauzama tokom utakmica i mečeva.

6. Pasulj

Ova mahunarka je vrlo nutritivna i pored mnogobrojnih vitamina i minerala će vam obezbediti i zdravu količinu ugljenih hidrata koji će vam pomoći da izgurate najnapornije dane. Upravo je zbog ovog razloga pasulj jedno od najpopularnijih vojnih jela.

 

 

izvor: muskimagazin.rs