ISHRANA I ZDRAVLJE: Kako sprečiti gojenje uzrokovano stresom?

Stres praktično osigurava nesmetano funkcionisanje ljudskog tela pod velikim naporima, kako fizičkim tako i psihičkim, ali problem nastaje onda kada je organizam primoran da duže vreme funkcioniše u takvom režimu rada. Sve to objašnjava zaključke naučnih istraživanja, gde je potvrđeno da povišen nivo kortizola u krvi rezultira povećanjem apetita, povećanjem želje za brzom hranom, a čak olakšava nakupljanje masnih naslaga u predelu stomaka.

Zanimljivo je da u takvom režimu rada telo sagoreva manje kalorija nego obično, pa izvorni sistem za preživljavanje danas se obično okreće protiv ljudi i pored stvaranja ostalih problema, vodi ih i ka debljanju i izlaganju brojnim bolestima koje gojaznost inače izaziva. Zbog toga je važno povesti računa o ishrani, jer je za ostanak u dobroj formi u ovim okolnostima neophodno dodatno zalaganje i povećana pažnja.

Zbog toga se preporučuje:

Izbegavanje brze hrane

Sastavi ove vrste hrane jednostavno kvare formu i najvećih sportista, pa zamislite šta je tek sa ljudima koji su na granici gojaznosti.

Odabir optimalnih veličina porcija

Čak i najzdravija hrana u prevelikoj količini daje isti efekat kao i nezdrava, i stvara kalorijski suficit koji vodi ravno do debljanja.

Oprez sa slatkišima i masnoćama

Ono što je zajedničko za ove dve vrste namirnica je to da i jedne i druge imaju ogromnu kalorijsku vrednost, pa tako jedna čokoladica nosi jednak broj kalorija koliko i pristojan obrok, baš kao i dve kašike masnoće bilo koje vrste.

Ubrzanje metabolizma

Postoji više načina ubrzanja metabolizma, ali jedino potpuno provereno je to da se jedu male porcije hrane ali jako često. Dakle, umesto uobičajena tri obroka, istu količinu hrane rasporediti na 5-6 manjih obroka. Osim toga, ishrani se mogu dodati i namirnice poput ljutih papričica, zelenog čaja i drugih, koje podstiču ubrzanje metabolizma.

Zlatni savet: Počnite da vežbate!

Ubica stresa, ubica masnih naslaga, ubica loše forme, to je trening. Osim toga, podiže raspoloženje, podiže kompletno samopouzdanje i poboljšava kompletno zdravlje. Čak iako vas nije toliko briga za izgledom i niste opterećeni time da imate težnju stalno da budete u dobroj formi, fizičke aktivnosti vam mogu pomoći da konačno budete „pravi vi” i prodišete punim plućima.