TRENING: Razlozi zašto ste možda pospani nakon vežbanja

Osećati se pospano nakon treninga nije samo nezgodno, već je i potencijalno znak da ne tretirate svoje telo onako kako bi trebalo. U nastavku vam otkrivamo razloge zbog kojih ste možda umorni nakon vežbanja, kao i o trikovima koji će vam pomoći da osećate više energije.

1. Ne spavate dovoljno

Volimo da spavamo, ali većina nas ne spava dovoljno i to je problem. Pored očiglednog umora koji je uzrokovan nedostatkom sna, nedovoljno spavanja takođe može negativno uticati na druge delove vašeg života i zdravlja, uključujući usporavanje metabolizma. Naš metabolizam je ono što održava funkcionisanje svih naših ćelija. To znači da vaše srce, vaš mozak, vaš protok krvi, vaši organi—svi se oslanjaju na vaše metaboličko funkcionisanje da bi vas održali u životu, a jedan od glavnih faktora načina života koji je duboko vezan za vaše metaboličko funkcionisanje je san.

Nedostatak sna ima dubok uticaj na unutrašnje metaboličke procese vašeg tela, a smanjenje sna može poremetiti vaše hormone i povećati apetit.

2. Dehidrirani ste

Znamo koliko je važno piti vodu. Ali, ako vežbate i nakon toga se osećate izuzetno umorno, možda ne pijete dovoljno. Mala studija iz 2012. godine, objavljena u Journal of Nutrition, testirala je raspoloženje, koncentraciju i mentalne veštine kod 25 žena koje su ili dobile dovoljno tečnosti da ostanu optimalno hidrirane ili su bile dovedene u stanje blage dehidracije. Istraživači su otkrili da dehidracija izaziva simptome glavobolje, gubitak fokusa, osećaj umora i loše raspoloženje kako u mirovanju tako i tokom vežbanja.

3. Ne jedete pravu hranu

Hrana je gorivo koje pomaže vašem telu da pretvori masti i šećer u energiju. Ako svoje telo „napajate“ prerađenom hranom verovatno se nećete osećati sjajno nakon vežbanja, jer oduzimate svom telu energiju koja dolazi iz konzumiranje pravih stvari.

Imajte na umu da mogu postojati i drugi medicinski uzroci zamora nakon treninga. Ako sumnjate da je nešto drugo osim gore navedenih razloga krivac za vašu pospanost, obratite se svom lekaru.