ZDRAVLJE: Četiri načina da sprečite umor posle treninga

Normalno je da se vaši mišići osećaju umorno nakon treninga, ali, da li dok presvlačite odeću u teretani samo želite da legnete i zaspite?

U nastavku vam otkrivamo razloge zbog kojih ste možda umorni nakon vežbanja, kao i o trikovima koji će vam pomoći da osećate više energije.

 

1. Prioritet je dobar san

San je period odmora vašeg tela. Vreme je da se vaši mišići oporave i da svoje telo resetujete, i mentalno i fizički. Dakle, uverite se da imate najmanje sedam sati sna nakon treninga.

2. Ostanite hidrirani

Ako niste navikli da pijete vodu tokom dana, vreme je da počnete. Bez obzira da li na svojoj flaši označite ciljeve za vodu ili postavite alarm na telefonu da vas podseti da popijete nekoliko gutljaja, hidratacija je jedna od najboljih i najlakših stvari koje možete da uradite za svoje telo.

3. Preispitajte svoju ishranu

„Hrana koju jedete u prvih nekoliko minuta nakon treninga je jedan od najvažnijih i potcenjenih delova treninga“, kaže trener Marković. Da biste pomogli svom telu da se brže oporavi, kao i da se popravi i izgradi novo mišićno tkivo, poželećete da dopunite gorivo ubrzo nakon vežbanja sa malom količinom ugljenih hidrata i proteina. Koliko brzo? Istraživanje je pokazalo da je konzumiranje obroka odmah nakon vežbanja (na primer, u roku od 15 minuta) bolje nego jesti sat vremena nakon toga.

4. “Ohladite” se nakon vežbanja

Kada završimo sa treningom, naš prvi instinkt je da izađemo iz teretane što je brže moguće. Ali vežbe za hlađenje mogu biti jednako važne – ako ne i važnije – od samog treninga. Nakon fizičke aktivnosti, vaše srce i dalje kuca brže nego što je normalno, vaša telesna temperatura je viša i vaši krvni sudovi su prošireni. To znači da ako prebrzo stanete, mogli biste se onesvestiti ili se osećati umorno.

Vežbe istezanja takođe smanjuju nakupljanje mlečne kiseline, što može pomoći u sprečavanju grčeva i ukočenosti. Ove vežbe takođe mogu da spreče – ili barem da minimiziraju bol u mišićima koji osećate bilo gde od 24 do 72 sata nakon vežbanja. Istezanje će pomoći u sprečavanju bolova, opustiti nervni sistem, promovisati mobilnost i fleksibilnost i čak može poboljšati vaš sledeći trening.