ZDRAVLJE: Kako stres uzrokuje gojaznost

Svi mi živimo u veoma stresnom vremenu. Zahtevi, koji se pred nas postavljaju, su sve veći a pomoći je malo. Novac, karijera, porodica, supružnici, prijatelji i rodbina, svi traže da im posvetimo vreme i energiju. Vremena za sebe imamo sve manje. Mnogi su već u takvoj kolotečini da i kada bi imali neko dodatno vreme, ne bi umeli da ga iskoriste za opuštanje, relaksaciju i uživanje.

Šta se zapravo dešava u našem organizmu kada smo pod stresom i kako stres uzrokuje gojaznost?

Stres uzrokuje preterano lučenje kortizola, hormona stresa, koji ako je u pravoj količini, čini da se osećate energično i živahno ali ako ga imate u višku on čini da organizam čuva svaki, i najmanji gram masti koja se unese ili proizvede u organizmu, bez obzira koliko malo jedete i koliko puno vežbate.

Suvišan stres kompromituje zidove creva i izaziva crevnu propustljivost (leaky gut). Kao što znamo, propustljiva creva izazivaju upalne procese u organizmu. Upala se smatra najznačajnijim faktorom za razvoj gojaznosti i stvaranje upornog sala (naročito na stomaku)

Stres menja sastav mikrobioma. Poremećen mikrobiom doprinosi razvoju upalnih procesa, propustljivih creva i stomačnih problema koji i sami, dodatno doprinose stresu.

Osim ovih ,,unutrašnjih“ razloga postoje i oni ,,spoljašnji“. Kada smo pod stresom ne jedemo redovno. Ređe doručkujemo ako od ranog jutra žurimo da bi ispunili sve obaveze. Lakše posežemo za nezdravom hranom, onom koja doprinosi gojaznosti, zbog poremećene hemije u mozgu žudimo za slatkim i energetskim namirnicama kako bi se na trenutak osetili opuštenije.