SAVETI I ODGOVORI: 10 čestih pitanja koje postavljate treneru Markoviću

1. Kažite mi nešto o insulinskoj rezistenciji i ishrani?

Onaj ko želi da se spase od insulinske rezistencije treba da pređe na sirovu hranu i da ne jede industrijske prehrambene proizvode, a posebno ne one rafinisane.

2. Čime mogu da zamenim hleb u ishrani?

Hleb možete kompezovati konzumiranjem kuvane kaše od žitarica sa celim zrnom, na primer: integralni pirineč, heljda, ovas, proso, raž, itd.

3. Za šta služe vlakna u hrani?

Biljna vlakna služe da održavaju stabilan nivo šećera u krvi, kako telo ne bi došlo u situaciju da to rešava insulinom, kojeg luči pankreas. Na primer: ko jede mnogo mesa i ako u njegovoj ishrani nema dovoljno vlakana, ide ka tome da dobije dijabetis.

4. Koliko proteina telo može da apsorbuje u jednom obroku?

Pa svaki organizam može različito da apsorbuje različite količine proteina u jednom obroku. I kada se radi o jednoj te istoj osobi, to nije uvek isto. Tako da nije svejedno da li neko ima 60 kg ili 120 kg. Krupnije osobe, dobro utrenirane i ljudi koji su naučili da puno jedu, mogu u jednom obroku iskoristiti 50 grama, pa i preko toga unetog proteina. U suprotnim slučajevima je to samo oko 10-20 grama.

5. Želim da smršam, treniram, ali nisam rešila ishranu pa mi sporo idu kilogrami. Zanima me kako da se hranim?

Da bi gubili kilograme nije dovoljno samo trenirati, već se i pravilno hraniti. Postoje mnogi režimi ishrane i dijete, ali ja sam zagovornik režima ishrane Petra Čelika gde se u istom obroku ne jedu namirnice ugljenog hidrata i proteina, jer se u isto vreme i ne vare. Takođe bi trebalo izbegavati industrijske proizvode, te jesti što više namirnica koje sadrže enzime.

6. Kakvo mišljenje imate o palenti, ili kukuruzu uopšteno?

Palenta (kačamak), odnosno kukuruzni griz je dosta dobra vrsta ugljenog hidrata za obrok. Recimo, ako ceo dan jedete samo proteine, a pred trening pojedete samo kukuruzni griz u obliku kaše, imaćete snage za naporan trening, vremenom ćete skidati salo i telo će nakon tri-četiri meseca početi da dobija fantastičnu formu.

7. Da li su mleko i mlečni proizvodi štetni?

Mleko je loša hrana za odrasle osobe. Proizvode od mleka možete koristiti, ali nije poželjno svaki dan. To može da kvari definiciju i stvara potkožnu masnoću, takođe pri čestoj upotrebi može doći do uvećanja sluzi u plućima, telo može postati kiselije, a posledica toga može biti pad imuniteta.

8. Tvoje mišljenje o crnoj čokoladi 85 %? I šta misliš o kafi i uopšteno o kofeinu?

Crnu čokoladu konzumirajte samo onda, ako ona ne sadrži E-emulgatore. Ukoliko ih ona sadrži, to će pisati u sastavu na omotu. Što se tiče kofeina, on je poguban za mozak, a kafa je generalno štetna. Pogledajte o tome na Youtube-u, Dr Borović (o kafi) je tamo sve lepo objasnio.

Trener Strahinja Marković
Trener Strahinja Marković

9. Idem nekoliko puta nedeljno u teretanu u želji da povećam mišićnu masu, kojim danima i šta bi trebalo trenirati?

Kada je hipertrofija u pitanju, treba praviti dobre rasporede treninga i odmora i treba znati kad i koja grupacija mišića se koji dan trenira. Pa evo primera: ponedeljkom i četvrtkom nek se rade trbuh, noge i leđa. Utorkom i petkom trbuh, grudi, rame i ruke.

10. Početnik sam i zanima me koliko treba raditi vežbi i koliko serija za veće grupe mišića?

Na jednom treningu za pojedinačne mišićne grupe trebalo bi raditi: grudi jedna do dve vežbe. Kvadriceps – jedna vežba, za zadnju ložu takođe jedna vežba, leđa od jedne do tri vežbe. Treba raditi po mišićnoj grupi ukupno serija: grudi do deset serija, kvadriceps i zadnja loža do pet serija, leđa do deset serija.

Šaljite nam vaša pitanja! Sve što želite da znate o treninzima i ishrani, vežbanju i zdravom načinu života.

FB stranica – Personalni trener Strahinja Marković.