ZDRAVLJE: Top PET napitaka za leto

Tokom leta se mnogo više znojimo, pa zato treba da unosimo mnogo tečnosti i sprečimo dehidrataciju. Predlažemo vam top pet napitaka za leto koji će vas sigurno osvežiti:

1. Zeleni čaj sa limunom

Blagotvorno dejstvo zelenog čaja na Dalekom Istoku bilo je poznato vekovima.

Ovakvo dejstvo zeleni čaj poseduje zahvaljujući prisustvu jedinjenja kao što su polifenoli, karotenoidi, vitamini C, E i A, kofein… Ova jedinjenja imaju sposobnost da povećaju otpornost organizma štiteći ga od mnogih bolesti. Zeleni čaj je snažan antioksidant koji utiče na sprečavanje razvoja malignih oboljenja i starenje organizma, čisti organizam, jača imunitet, podržava redukcijske dijete i povećava koncentraciju zahvaljujući prisustvu kofeina.

U kombinaciji sa limunom povećava se dobro dejstvo zelenog čaja!

2. Ledena kafa

Šta je bolje u vrelim letnjim danima od pune visoke čaše ledene kafe?

Možete da svratite u vaš kafić u kraju da biste zadovoljili želju za ledenom kafom ili je možete sami pripremiti kod kuće. Ako odlučite da je pripremite kod kuće, imate dve opcije. Prva je hladno pripremljena kafa, koja ima manje gorak ukus nego kad samo ostavite da se vruća kafa ohladi. Za hladnu pripremu, dozu kafe natopite preko noći u francuskoj presi ili velikom bokalu.

Još brži metod je da uzmete dozu toplog espresa i dodate je hladnom mleku. Ili možete pomešati jednaku količinu vruće kafe i leda i sačekati da se led istopi.

3. Frape od banane

Ovaj frape nije samo ukusan i osvežavajući, već vam može i pomoći u održavanju vitke linije. Savršen za leto, ali i za celu godinu.

Dodajte ovaj jednostavni frape vašoj jutarnjoj rutini ili ga ubacite kao popodnevnu užinu. Dodajte u njega malo leda, ili ga umereno ohladite za najbolji efekat.

4. Sok od lubenice sa bosiljkom

Sok od lubenice je već duže vreme popularan među sportistima, a španski naučnici, su sada to i potvrdili.

Lubenica sadrži aminokiselinu L – citrulin, koja je odlična za ubrzanje oporavka mišića nakon vežbanja. Prethodna istraživanja su pokazala da lubenica ima antioksidativno delovanje i pospešuje fizičku izdržljivost, ali ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da ubrzava oporavak mišića.

Prethodna istraživanja su pokazala da lubenica pospešuje mršavljenje i sprečava daljnje nakupljanje suvišnih kilograma. Lubenica ima brojne prednosti za zdravlje, uključujući:

 • Smanjuje nivo lošeg holesterola
 • Reguliše nivo krvnog pritiska
 • Reguliše nivo šećera u krvi
 • Sprečava nastanak dehidracije tela
 • Štiti od UV zračenja
 • Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2
 • Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara

5. Ananas – jagoda osveženje

Osvežite sebe. Ne samo da su hladni, voćni napitci najbolji za vrućinu, već ova osvežavajuća kombinacija ima opuštajuća svojstva. Dodavanje i lista žalfije se od davnina koristilo kao aromaterapija za opuštanje.

Napravite ovaj osvežavajući napitak i opustite se u omiljenoj fotelji nakon dugog letnjeg dana.

Sastojci:

 • 1/2 l Vode
 • 100 gr Jagoda (izgnječenih)
 • 100 gr ananasa (sitno seckanog)
 • 1 list Žalfije

Izmešajte sve sastojke i rashladite u frižideru. Piti hladno.

izvor: www.centarlife.rs